Pogaduchy przy kawie... - reaktywacja!
- Neo
- Pasjonat Forex
- Lat na Forex: 4
Re: Pogaduchy przy kawie... - reaktywacja!
JA widzę UJ po 105, EJ po 146.30
- alx
- Maniak Forex
- Lat na Forex: 5
FOMC Minutes czyli protokół ze spotkania może nie wniósł nic nowego, ale wzmacnia oczekiwania dalszego zwijania QE (auto-taper) oraz na zmianę wskazówek co do dalszej polityki pieniężnej. Inaczej mówiąc tego co spekuła chce usłyszeć: szybszego podnoszenia stóp co by spowodowało wyśniony wielki rajd dolara.
Tyle że ta spekuła jest jakaś słabiutka w tych swoich oczekiwaniach - owszem dolar trochę się wzmocnił, owszem akcje są trochę sprzedawane, złoto też. Ale jak na razie zmiany są kosmetyczne. Jakoś mało przystające do tego "wielkiego rajdu"
Prawdę mówiąc co innego przykuło dzisiaj moją uwagę: Chiny zredukowały portfel amerykańskiego długu o $48 miliardów (naszych) w samym styczniu (czym przy tym jest zaledwie 10 "zdjęte" z zakupów FED? To jest dopiero "taper"
). Co może nie jest zaskoczeniem bo wyraźnie zapowiadali ograniczanie zaangażowania ale zastanawiam się w co włożyli tę i przyszłą kasę pochodzącą z tego długu. Z tego co wszystkim doskonale wiadomo kupują złoto. Dużo złota. I tak patrząc na ceny wydaje mi się, że niemało z tej kasy tam trafiło. Zwłaszcza, że mając nadal dużo, dużo więcej niż te 48 miliardów w amerykańskim długu to złoto jest im potrzebne jedna z form zabezpieczenia wartości tego długu przed spadkiem wartości dolara. Choć nie tylko dlatego. Nadal pracują nad zastąpieniem dolara juanem gdzie tylko się da w tej chwili, a w przyszłości jako kolejną walutę rezerwową na świecie. Mają też i inne ciekawe plany ale na razie nie są one tutaj istotne.
Coś mi się wydaje, że złote dołki są teraz chętnie kupowane.
Tyle że ta spekuła jest jakaś słabiutka w tych swoich oczekiwaniach - owszem dolar trochę się wzmocnił, owszem akcje są trochę sprzedawane, złoto też. Ale jak na razie zmiany są kosmetyczne. Jakoś mało przystające do tego "wielkiego rajdu"
Prawdę mówiąc co innego przykuło dzisiaj moją uwagę: Chiny zredukowały portfel amerykańskiego długu o $48 miliardów (naszych) w samym styczniu (czym przy tym jest zaledwie 10 "zdjęte" z zakupów FED? To jest dopiero "taper"

Coś mi się wydaje, że złote dołki są teraz chętnie kupowane.
Od dwa, przez pięć do dziewięć...
- alx
- Maniak Forex
To ten niesławny HSBC flash PMI (czyli wstępny) który tak podobno namieszał w zeszłym miesiącu na rynkach EM co potem poszło nieco dalej. Tylko po to, żeby dwa tygodnie później pokazał się oficjalny PMI wcale nie taki najgorszy. A w międzyczasie burza w szklance wody.AUDUSD: Desperately seeking data
By Peter Fell | Wed, Feb 19 2014, 22:55
Share on email Share on print
AUDUSD has opened at 9000, the range so far has been 8997/9006.
The market is in a holding mode waiting for Chinese HSBC/Markit flash manufacturing PMI for February, the data is due at 01:45 GMT
The consensus is for the number to be unchanged at 49.5, while the result may be affected by seasonal factors (Lunar New Year), another low print will put downward pressure on the Aussie.
The 38.2% fibo at 9080 remains intact, the target now is for a test of 8920, 38.2% fib on the 8660/9081 rise.
Local corporate demand is seen around 8970, supply kicks in between 9015/30
Jeżeli wypadnie słabo to Kangury rzeczywiście mogą mieć czkawkę ale na powtórkę nie ma co liczyć - to by był już odgrzewany kotlet. No chyba, żeby pokazały się jakieś straszniejsze wartości, poniżej 49 które utwierdziłyby krótkoterminową spekułę, że Chiny walą się jak domek z kart jak to chce ona widzieć i co chwila szuka dziury w całym.
Podobnie jak z EZ. W sumie to banalnie proste: "USA, a wraz z nimi dolar będą iść w górę bo... " i tutaj można sobie wpisać dowolny argument, "EZ a wraz z nią euro w dół bo pogrążą się w deflacji, a Chiny zaraz się zawalą co zawali nie tylko Emerging Markets, nie tylko Australię ale i Niemcy bo nie będą mieli komu sprzedawać i utrzymywać za to PIIGS, świat zacznie się walić i jedyna droga ucieczki to... dolar". I teraz mając tak prostą receptę na świat wystarczy tylko wybierać z codziennej sieczki to co do tego pasuje i starać się wyrzucać do kosza co nie pasuje, a jak nie da się wyrzucić (jak. np. Draghi który "nie rozumie że musi zrobić QE!") to zrobić dobrą minę do złej gry i czekać aż "za chwilę wszystko wróci do normy".
Niektórzy już nie doczekali, inni czekają w kolejce na wyjazd

- alx
- Maniak Forex
Straaszne... nie tylko poniżej 50 ale i już poniżej 49. Strach się bać.China HSBC/Markit Flash Manufacturing PMI for February: 48.3 (expected 49.5) – Australian dollar tumbles
- Neo
- Pasjonat Forex
Już po, można chyba już kupować?alx pisze:Straaszne... nie tylko poniżej 50 ale i już poniżej 49. Strach się bać.China HSBC/Markit Flash Manufacturing PMI for February: 48.3 (expected 49.5) – Australian dollar tumbles
Jen trochę mnie zaskoczył, myślałem, że to już a on jeszcze się pomizioli, kto wie ile jeszcze?
Jeśli to ma być 5, to do kanału jeszcze dość sporo by się miziolił, ale pewnie 5 będzie rozbudowana i to jeszcze nie ten czas?
Dywergencja pomiędzy S&P500 i Jenem jest dość spora, choć ostatnio trochę spadła ze strony indexu.
Fundamentalnie te rajdy zdaje się powinny być coraz mniejsze w sile, ale z techniki niekoniecznie...
Co by nie mówić rynek trochę zaskakuje Nas, głownie Kabel, dlaczego nie podrósł, na co czeka?
ED dziś też 50% zniesienia spadku i wielu pewnie zmylił.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
- alx
- Maniak Forex
Ja kupiłem dzisiaj rano, tuż przed tym jak to napisałemNeo pisze:Już po, można chyba już kupować?alx pisze:Straaszne... nie tylko poniżej 50 ale i już poniżej 49. Strach się bać.China HSBC/Markit Flash Manufacturing PMI for February: 48.3 (expected 49.5) – Australian dollar tumbles

Wróbelki ćwierkają, że A$ jest skazany na sukces. Może nie od razu, nie za tydzień dwa, ale w średnim i dłuższym terminie. Gra się zmieniła i kupowanie dołków jest w modzie. Bonusem są odsetki więc nawet jeżeli komuś trafi się dłuższy DD to jak nie przegnie z lewarem to może potraktować to jako formę lokaty

W efekcie mamy wańkę-wstańkę - co nie oberwie, zaraz się podnosi.
- alx
- Maniak Forex
Kabel lubi meandrować. Strzela sobie w górę powiedzmy 120 pips jednego dnia, drugiego spada 150 czyli jest netto -30 i technicznie wygląda na zwrot tylko po to, żeby w przeciągu następnych dwóch dni nie tylko nie spaść ale zrobić kolejny nowy rekord.Neo pisze: Co by nie mówić rynek trochę zaskakuje Nas, głownie Kabel, dlaczego nie podrósł, na co czeka?
Dlatego pisałem kiedyś, że niejednego doprowadził do płaczu.
Może zobaczmy sobie, co robi sam funt, a co robi sam dolar (wykresy dzienne). Wydaje mi się, ze te obrazki mają nam coś do powiedzenia:
- Mighty Baz
- Gaduła
alx pisze: Tyle że ta spekuła jest jakaś słabiutka w tych swoich oczekiwaniach - owszem dolar trochę się wzmocnił, owszem akcje są trochę sprzedawane, złoto też. Ale jak na razie zmiany są kosmetyczne. Jakoś mało przystające do tego "wielkiego rajdu"
Właśnie skończyłem rozmawiać ze znajomymi w Hongkongu, dlatego taki wczesny wpis, Chinczycy nastawiaja się na koniec kwartalu z ostra wyprzedaza USD. Pytanie o spadek z jakiej wysokosci? Nikt nie potrafil mi odpowiedziec, osobiscie podbijalbym cene ile sie da, czyli tyle ile rynek jest w stanie zaakceptowac, apotem sru....
DAYTRADER
外汇交易是简单
外汇交易是简单
- akhh
- Moderator Forum
- Lat na Forex: 12
- Rodzaj rachunku: Rachunek rzeczywisty
- Kontakt:
Myślisz, że podbiją? Czy raczej będą bronić poziomów i niejako zrobi się samo.
Ostatnio dostałem info, że już schodzili z obligacji US dość ostro w tym roku - w związku z taper. A wszyscy tak się nastawiali na taper = umocnienie USD 

- alx
- Maniak Forex
Chodzi o kolejne chińskie "taper" czyli pozbywanie się amerykańskiego długu czy przemeblowanie w rezerwach walutowych?Mighty Baz pisze:alx pisze: Tyle że ta spekuła jest jakaś słabiutka w tych swoich oczekiwaniach - owszem dolar trochę się wzmocnił, owszem akcje są trochę sprzedawane, złoto też. Ale jak na razie zmiany są kosmetyczne. Jakoś mało przystające do tego "wielkiego rajdu"
Właśnie skończyłem rozmawiać ze znajomymi w Hongkongu, dlatego taki wczesny wpis, Chinczycy nastawiaja się na koniec kwartalu z ostra wyprzedaza USD. Pytanie o spadek z jakiej wysokosci? Nikt nie potrafil mi odpowiedziec, osobiscie podbijalbym cene ile sie da, czyli tyle ile rynek jest w stanie zaakceptowac, apotem sru....
Bo z tego co czytałem mocno pracują na wielu frontach jednocześnie: i skup złota i pozbywanie się długu i rozszerzanie bezpośredniej wymiany w juanach i stabilizacja juana czyli powstrzymywanie wzrostu poprzez wyprzedaż dolara i to mimo oficjalnego powiększenia korytarza kursowego i całego tego gadania o wolnym rynku... sporo roboty, nie?
- alx
- Maniak Forex
Ostro jak ostro. "Tylko" $48 miliardów w styczniuMarcin_N pisze:Ostatnio dostałem info, że już schodzili z obligacji US dość ostro w tym roku - w związku z taper. A wszyscy tak się nastawiali na taper = umocnienie USD

I na dodatek to żadna tajemnica - w zeszłym roku oficjalnie zapowiadali redukcję zaangażowania w dług amerykański. Po prostu robią co powiedzieli że będą robić.
- alx
- Maniak Forex
UBS trąbi dzisiaj o dolarowych bykach. Od czterech już chyba lat wieszczą oni (i nie tylko oni) wielki rajd dolara i w tym roku miał on się ziścić tylko ta pogoda 
A teraz robią następne powody z rynku nieruchomości. Nie będę przytaczał bo szczegóły nie mają większego znaczenia - liczy się wrażenie jakie chcą wcisnąć całej rzeszy odbiorców.
Tak a'propos wiad. od MB: jeżeli uda się nakręcić "wszystkich" na ten rajd, jeżeli w marcu zaczną się wreszcie pojawiać lepsze dane z USA których nie trzeba będzie znów tłumaczyć pogodą, to ta chińska wyprzedaż okaże się być bardzo dobrze wykalkulowana w czasie żeby sprzedać dolara na silnym rynku dzięki czemu nie strzelą sobie w stopę wzmacniając juana.

A teraz robią następne powody z rynku nieruchomości. Nie będę przytaczał bo szczegóły nie mają większego znaczenia - liczy się wrażenie jakie chcą wcisnąć całej rzeszy odbiorców.
Tak a'propos wiad. od MB: jeżeli uda się nakręcić "wszystkich" na ten rajd, jeżeli w marcu zaczną się wreszcie pojawiać lepsze dane z USA których nie trzeba będzie znów tłumaczyć pogodą, to ta chińska wyprzedaż okaże się być bardzo dobrze wykalkulowana w czasie żeby sprzedać dolara na silnym rynku dzięki czemu nie strzelą sobie w stopę wzmacniając juana.
- Neo
- Pasjonat Forex
Jakieś przewidywania co do danych CAD?
38.2 na kablu zaliczone
38.2 na kablu zaliczone
- alx
- Maniak Forex
No proszę, zobaczcie jakie fajerwerki zgotowały rynki Ukrainie
Tylko dlaczego tylu ludzi musiało za to zginąć

Tylko dlaczego tylu ludzi musiało za to zginąć

- alx
- Maniak Forex
Fajerwerki fajerwerkami, a życie życiem.
Mówią, że to nie będzie zbyt dobry tydzień dla Euro. Ale też nie powinien być zdecydowanie zły.
Na razie na otwarciu wieje nudą:
Mówią, że to nie będzie zbyt dobry tydzień dla Euro. Ale też nie powinien być zdecydowanie zły.
Na razie na otwarciu wieje nudą:
Kod: Zaznacz cały
Gaps 23 Feb 2014 19:01 GMT
Pair Now Friday Close Gap
AUDJPY 91.96 92.01 -5
AUDUSD 0.8975 0.8980 -5
EURAUD 1.5293 1.5294 -1
EURCHF 1.2196 1.2199 -3
EURGBP 0.8260 0.8267 -7
EURJPY 140.72 140.79 -7
EURUSD 1.3731 1.3738 -7
GBPJPY 170.32 170.26 6
GBPUSD 1.6620 1.6615 5
NZDUSD 0.8281 0.8279 2
USDCAD 1.1107 1.1110 -3
USDCHF 0.8882 0.8879 3
USDJPY 102.48 102.47 0
- Rewers
- Rodzaj rachunku: Rachunek rzeczywisty
proponuję rozważyć scenariusz Buy na kablu z sl max 25 pipsów (6580 jesli polegnie to po ptakach)
warto choć po obserwować, wg. mnie istotne poziomy dla "Długich"
warto choć po obserwować, wg. mnie istotne poziomy dla "Długich"
- alx
- Maniak Forex
Zaczyna się jazda pod marcowe cięcie stóp w ECB:
http://www.forexlive.com/blog/2014/02/2 ... uary-2014/
Pierwszy zakręt w piątek - ten niesławny flash HICP CPI za luty. Jak wypadnie słabiej niż styczeń zacznie się wrzawa.
Dzisiaj też jest EZ CPI ale to są dane końcowe za styczeń (flash to są dane wstępne). Gdyby wypadły one inaczej od oczekiwań to może mogłyby coś namieszać ale rzadko kiedy to się zdarza.
http://www.forexlive.com/blog/2014/02/2 ... uary-2014/
Pierwszy zakręt w piątek - ten niesławny flash HICP CPI za luty. Jak wypadnie słabiej niż styczeń zacznie się wrzawa.
Dzisiaj też jest EZ CPI ale to są dane końcowe za styczeń (flash to są dane wstępne). Gdyby wypadły one inaczej od oczekiwań to może mogłyby coś namieszać ale rzadko kiedy to się zdarza.
- alx
- Maniak Forex
Nie wydaje Wam się przypadkiem, że metale szlachetne uwolniły się od swojego fatum? QE czy nie QE, taper on czy off, dolar w górę czy w dół - żyją już własnym życiem i wygląda ono coraz ciekawiej...
- Neo
- Pasjonat Forex
No cóż, to nie nowość, iż na rynku nic nie jest stałe inaczej było by bardzo nudno.
Na słupach szybko tym razem się pojawiły ogłoszenia - trzymają rękę na pulsie.
Niby powinno zawracać jak już wszyscy znów widzą tylko jedno, ale jakoś tak jest iż czasem po prostu można łatwo zarobić , bo zdziwił bym się jakby miało zawracać i nie dotrzeć przynajmniej do 1520
Na słupach szybko tym razem się pojawiły ogłoszenia - trzymają rękę na pulsie.
Niby powinno zawracać jak już wszyscy znów widzą tylko jedno, ale jakoś tak jest iż czasem po prostu można łatwo zarobić , bo zdziwił bym się jakby miało zawracać i nie dotrzeć przynajmniej do 1520