Pogaduchy przy kawie... - reaktywacja!

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Neo
Pasjonat Forex
Lat na Forex: 4

Re: Pogaduchy przy kawie... - reaktywacja!

środa 18 wrz 2013, 19:39

Pytanie czy Goldman to wiedział już przy odbitce z 1.2750... ?

3450 złamane, Goldman znowu wykosił wszystko, choć słaba ta wycinka, pozamykali wszystko w porę.

Jakieś mniej popularne pary z dużymi/największymi ruchami?
Ostatnio zmieniony środa 18 wrz 2013, 19:52 przez Neo, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
alx
Maniak Forex
Lat na Forex: 5

środa 18 wrz 2013, 19:51

Zaraz dojdziemy po początków "moich" szczytów na ten rok 1.35/6/7...
EDIT: no nie tylko takich moich - Marcin pamiętam w poprzednim wcieleniu też celował powyżej 1.36 :cheers:
Ostatnio zmieniony środa 18 wrz 2013, 19:53 przez alx, łącznie zmieniany 1 raz.
Od dwa, przez pięć do dziewięć...

Awatar użytkownika
Neo
Pasjonat Forex

środa 18 wrz 2013, 19:53

Zatrzymają się do jutra czy całą noc będą patrzeć i dokładać do ognia?
Mnie pomijasz?
Przypomnieć Ci o mojej prognozie co do AUDUSD?

NA ten moment wychodzi mi 3750 na ED, Goldman przypomnę 3800, ale to z przymrożeniem oka należy brać - dokładność poziomów.
Ostatnio zmieniony środa 18 wrz 2013, 19:59 przez Neo, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
alx
Maniak Forex

środa 18 wrz 2013, 19:59

Dobre pytanie. Po pierwsze wszystko zależy co się wydarzy po konferencji.
Jeżeli ceny się utrzymają do otwarcia w Azji to oni raczej nic już z tym nie zrobią - za daleko żeby ciągnąć, za mocno żeby kontrować... i zostawią ten pasztet Europie. A co dalej zobaczymy.
W sumie przypomina mi tę świecę 500 pip w wakacje po konferencji Bernanke... poszło o to samo: kompletne zaskoczenie, miało być taper on, a on że jest tak źle, że nie ma mowy.
Ale jak będzie to zobaczymy - nie jestem prorokiem.

Awatar użytkownika
niemiaszek
Lat na Forex: 0

środa 18 wrz 2013, 20:01

alx pisze:Zaraz dojdziemy po początków "moich" szczytów na ten rok 1.35/6/7...:
coś koło tego...oczywiście nie jednym strzałem, ale kierunek jak najbardziej właściwy :wink:

Awatar użytkownika
Neo
Pasjonat Forex

środa 18 wrz 2013, 20:01

Nom, Ben nieźle zaskoczył dwa razy pod rząd - niezłe pożegnanie.
Z Yellen zapowiada się cholernie nudno :/

Z jakich brokerów korzystaliście pod to wystąpienie?
Ostatnio zmieniony środa 18 wrz 2013, 20:04 przez Neo, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
alx
Maniak Forex

środa 18 wrz 2013, 20:02

Neo pisze:Przypomnieć Ci o mojej prognozie co do AUDUSD?
Przypomnij bo albo mi umknęło, albo przepraszam ale zapomniałem.

Awatar użytkownika
Neo
Pasjonat Forex

środa 18 wrz 2013, 20:06

alx pisze:
Neo pisze:Przypomnieć Ci o mojej prognozie co do AUDUSD?
Przypomnij bo albo mi umknęło, albo przepraszam ale zapomniałem.
viewtopic.php?f=95&t=2179&p=19350#p19350

Awatar użytkownika
alx
Maniak Forex

środa 18 wrz 2013, 20:20

Ależ coś takiego zasługuje na ponowne zacytowanie:
Neo pisze:JEN teraz będzie się umacniał do $ i Kangurek na tym zyskiwał...
JA tam nawet wietrzę koniec spadków na tej parze...

Ruch można było przewidzieć...
!Brwoo! !Dobrypost!
Zaraz zrobię do tego zdjęcia ku pamięci...
Ale najpierw ja zrobię linkę do tego co wrzuciłem o A$ jakiś czas temu ale w innym wątku: download/file.php?id=4238
to będzie takie "przed", "po" muszę dopiero wygenerować"...

No dobra, mam je. Prawdę mówiąc A$ nie wykonał dzisiaj niczego wyjątkowego, to głównie spadek dolara stoi za tą świecą AUDUSD.
Ale obronił linię trendu i znów ma zamiar walić w sufit. I jak dla mnie to dywergencja z MACD która jest na moim wykresie nie została jeszcze skonsumowana. Choć nie jestem pewien czy akurat ten MACD to jest "ten" MACD :wink:
Jen stoi w rozkroku, dolar leci w dół ale do tego nie trzeba żadnych wynalazków żeby to zobaczyć.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony środa 18 wrz 2013, 20:33 przez alx, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
alx
Maniak Forex

środa 18 wrz 2013, 20:24

niemiaszek pisze:
alx pisze:Zaraz dojdziemy po początków "moich" szczytów na ten rok 1.35/6/7...:
coś koło tego...oczywiście nie jednym strzałem, ale kierunek jak najbardziej właściwy :wink:
Wiesz, ja powoli traciłem nadzieję że uda się przebić przez beton 1.340/45 i powoli zaczynałem się przyzwyczajać, że to tam będzie tegoroczny sufit...

Awatar użytkownika
Mighty Baz
Gaduła

środa 18 wrz 2013, 20:38

wlazlem na admiral markets na stare konto pro i jestem w szoku, jest tak zamulony ze wogole nie da sie nawet rozwinac fibo...u was chodzi normalnie?

na innych platformach mt4 dziala ok
DAYTRADER
外汇交易是简单

no avatar
DigitalSmoke
Stały Bywalec

środa 18 wrz 2013, 20:49

Mighty Baz pisze:wlazlem na admiral markets na stare konto pro i jestem w szoku, jest tak zamulony ze wogole nie da sie nawet rozwinac fibo...u was chodzi normalnie?

na innych platformach mt4 dziala ok
Widziałem już ten plugin u innych broków. Najczęściej włączają na danych.

Awatar użytkownika
Mighty Baz
Gaduła

środa 18 wrz 2013, 20:50

jaki plug -in?

dawno nie bylem na AM, ale jesli takie stosuja praktyki...
DAYTRADER
外汇交易是简单

Awatar użytkownika
alx
Maniak Forex

środa 18 wrz 2013, 20:52

Ostatnio zmieniony środa 18 wrz 2013, 21:41 przez alx, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
alx
Maniak Forex

środa 18 wrz 2013, 21:01

A teraz uwaga, gostek z forexlive wygrzebał z komunikatu, że tapirowanie w przyszłym miesiącu też stoi pod dużym znakiem zapytania:
http://www.forexlive.com/blog/2013/09/1 ... mber-2013/

I tutaj zaczyna się robić goręcej bo o ile całą ta historia z dzisiejszym tapirowaniem była zrobiona przez media wraz z krótkoterminowa spekułą nakręcających się nawzajem, podkręcanych rekomendacjami dużych banków (które jak najbardziej mają interes w rozkręcaniu takich rzeczy) to październik lub grudzień jest brany na poważniej.

Tak więc nie tylko nie koniec z histerią taper on ale teraz będą wytaczane "mocne" argumenty dlaczego FOMC ma zacząć zwijać na następnym posiedzeniu. Jednocześnie poparzone dzisiaj łapy będą nadal boleć więc i ta krótkoterminowa spekuła będzie bardziej ostrożna.
Wzmożona ostrożność w połączeniu ze zwiększonym prawdopodobieństwem zmiany... to recepta na zadymę.

Awatar użytkownika
alx
Maniak Forex

środa 18 wrz 2013, 21:07

Jak na razie złoto radzi sobie bardzo dobrze - już ponad $75 od dzisiejszego dołka.
Jeżeli uda mu się to utrzymać przez następne parę dni to odżyją nadzieje na dalsze wzrosty.

Awatar użytkownika
Neo
Pasjonat Forex

czwartek 19 wrz 2013, 00:06

Ok, dzięki Alex wygląda to jak na dobrą przepowiednię ze szklanej kuli...
Co do Jena to było raczej stwierdzenie ala DT prognoza i nadal nie wiele się zmienia. JEN będzie się konsolidował aż dojdzie do bandy na W1 - podobnie również jest na EURAUD.
Obrazek
Obrazek

Czerwiec był jedynie momentem zwątpienia BB
Co do ED pisałem ostatnio, iż może być korekta za Bena ale potem kierunek i tak północ, co nie zmienia faktu iż ja tylko na L stawiałem pozycje, a więc BUY STOP mi zadziałał, ale TP bezpieczne na 3450, więc muszę szukać kolejnych wejść (jeszcze miałem pozycje wcześniejszą z 3165).
Tak swoją drogą Goldman przewiduje te 3800 do końca roku, a mi prędzej tak wyjdzie do końca br. miesiąca biorąc pod uwagę iż jesteśmy na fali 3, to tak 41/4200 wychodzi.
Teraz w tym roku mamy max. 2 ograniczenia zakładając dobre dane, a i przy Yellen i to jest wątpliwe.
Fundamentów jakoś na ten moment brak dla Niedźwiedzi.

Alex jeszcze może napisz tutaj co Ben odpowiedział na pytanie odnośnie tego, iż program skupu ostatnio prawie nie przynosił efektu jak możesz.

USDPLN ~2.5

no avatar
DigitalSmoke
Stały Bywalec

czwartek 19 wrz 2013, 07:24

To jest dobry zawód - członek rad nadzorczych :gj:

http://wyborcza.biz/biznes/1,100896,144 ... _jest.html

Awatar użytkownika
alx
Maniak Forex

czwartek 19 wrz 2013, 08:57

Neo pisze: Alex jeszcze może napisz tutaj co Ben odpowiedział na pytanie odnośnie tego, iż program skupu ostatnio prawie nie przynosił efektu jak możesz.
Prawdę mówiąc bardziej byłem wtedy zajęty trzecim browarem i obserwowaniem liczników na koncie... co by nie powiedział, to było to czego można było się spodziewać jeżeli rzeczywiście się go słuchało przez ostatnie kilka miesięcy ale nie to co wsadzano mu w usta i spodziewano się że zrobi. EDIT: jak zobaczyłem w tych czerwonych ramkach brak zmian to wiedziałem, że resztą nie mam się już co przejmować :joy:

Zobaczcie co pisze UBS:
The surprise decision by the Federal Reserve to delay tapering its current round of quantitative easing is a major setback to our longer-term bullish dollar view. Over the summer Fed officials had outlined a clear timetable for the central bank to start cutting its $85bn a month pace of asset purchases 'in the next few meetings' or 'before the end of the year' and to end easing altogether by the middle of 2014 when America's unemployment rate had fallen to around 7%. In contrast, yesterday's Federal Open Market Committee statement said policymakers had 'decided to await more evidence that progress will be sustained before adjusting the pace of its purchases'.
Sami się plączą w zeznaniach: mówią, że oficjele nakreślili jasny kalendarz kiedy zaczną zwijać i jednocześnie cytują Bena że to (może - zapomnieli o tym jakże ważnym słowie) będzie "na kolejnych spotkaniach" i "przed końcem roku". Gdy on to mówił do końca roku były jeszcze chyba cztery spotkania, teraz zostały dwa. W dalszym ciągu te warunki są otwarte. To skąd ten zawód? Kto im powiedział, że to miało być na wczorajszym?
Nikt. Sami sobie wmówili. I sprzedali dalej bo UBS jest hurtownikiem analiz powielanych potem przez niezliczonych "ekspertów". Dlatego mam na nich oko bo daje mi to jakieś pojęcie o tym co mogą sądzić ci którym nie chce się wysilić makówki :wink:

Dalej, Ben wyraźnie mówił, że decyzje będą warunkowane i podał te warunki ale nie jako jeżeli a > b to c tylko jako pewne środowisko do obserwowania. Pełne nieostrych zależności. A wszyscy zrobili z tego jakieś pojedyncze progi, a potem robili zakłady od raportu do raportu.
I to co kompletnie było zignorowane, to to, że nic nie jest automatyczne, ani ostateczne i że QE może nie tylko nie być zmniejszane, ale również zwiększane w zależności od potrzeb.
A tu wszyscy trąbili o tym co FED kiedy zrobi i jak.
No i dostali po łapkach. Jak Marcin przypomniał w przeglądzie tygodniowym, Ben wyraźnie przestrzegał przed takimi pewnikami i usiłowaniem decydowania za FED.

Teraz UBS płacze:
First, the Fed's shift has thrown the whole timetable for tapering...
Nie FED wyrzucił kalendarz do kosza tylko ich kalendarz wylądował w koszu bo się okazało, że nie tylko FED takiego nie ma, ale ma jeszcze swoje własne zdanie :bigsmile:
I teraz są komletnie skołowani:
...and ending quantitative easing into doubt.
Nie wiem skąd oni to wyciągnęli, QE kiedyś się skończy i nawet ta połowa przyszłego roku nadal jest możliwa. Jeżeli wątpią w koniec QE to w co oni wierzą? Że FED będzie kupował w nieskończoność? Raczej to są wątpliwości co do ich własnych zdolności analitycznych.
Przynajmniej teraz będą ostrożniejsi:
the outlook into October becomes less clear. The FOMC statement suggested officials were not willing to start tapering as they were concerned about the recent tightening in financial conditions.
Ale zobaczymy na jak długo. Po poprzednim "zawodzie" też przez jakiś czas wszyscy się uspokoili ale wystarczyło parę tygodni i trochę lepszych danych żeby napompować tę tapirowaną bańkę do granic wytrzymałości.
Co akurat było tym najlepsze - im bardziej ci "wszyscy" są w błędzie, tym więcej da się zarobić więc jak znów zacznie się jakaś histeria warto wiedzieć, gdzie naprawdę jest podłoga.

No dobra, nie ma co teraz się nad tym rozwodzić. Jak jest już wiemy, co będzie to zobaczymy.
Ostatnio zmieniony czwartek 19 wrz 2013, 11:59 przez alx, łącznie zmieniany 4 razy.

Awatar użytkownika
alx
Maniak Forex

czwartek 19 wrz 2013, 08:58

DigitalSmoke pisze:To jest dobry zawód - członek rad nadzorczych :gj:

http://wyborcza.biz/biznes/1,100896,144 ... _jest.html
Też bym chciał - mam odpowiednie kwalifikacje: wezmę każdą kasę :bigsmile:

ODPOWIEDZ