Cena i czas - reszta to iluzja.

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
MaRCHeW
Moderator Forum
Lat na Forex: 8
Rodzaj rachunku: Rachunek rzeczywisty

Re: Cena i czas - reszta to iluzja.

poniedziałek 23 lip 2012, 14:05

Witam.
biotiq pisze:Jeśli chodzi o mt4 i jego niedowład w sensie ograniczenia TF'ów... To za pomocą innej platformy dobierasz tak TF'y, by rysowały się one w zgodzie (dla potwierdzeń) z FIBO?

Chyba się zabetonowałem...

Peace
Takie przyjąłem założenie w tej koncepcji. Cena rozchodzi się falami oscylując w określonych granicach. Liczby fibo bardzo dobrze oddają tę koncepcję.

Pozdrawiam
Karol Marchewka

Awatar użytkownika
MaRCHeW
Moderator Forum

poniedziałek 23 lip 2012, 14:07

Witam.
hering pisze:Po przeczytaniu calego watku (szkoda, ze troche dziurawy ze wzgledu na moderacje :evil: ) jak na razie widze to tak. Swiece buduja sie tak samo bezwzgledu na TF (nic odkrywczego :-P ) . Swieca, bar zwal jak zwal, ksztaltuje sie falowo, co mozna zobaczyc na linku z wiki. Te srednie, ktore pokazal Krol to jakby te fale z wiki. Patrzac na MTF, widzi jak sie cena ksztaltuje i w ktorym miejscu jest. Dlatego nie potrzeba wiedziec czy to jest fala A, B czy I, II, V. Po prostu nie ma to wiekszego znaczenia, cena jest w jakis tam ramach i sie "kisi" gora-dol wiec jest ciagle w konsoli.

Troszke chyba namieszalem ale ciekawi mnie czy w dobrym kierunku ide :-P

Pozdr.
Bardzo dobry kierunek :mrgreen:

Pozdrawiam
Karol Marchewka

no avatar
hering
Stały Bywalec

środa 25 lip 2012, 19:46

Szkoda, ze mam obecnie malo czasu na dokladne zaglebieni sie w temat, bo czas przedurlopowy ale wydaje mi sie, ze ta teoria ma rece i nogi. Logiczne to jest to wszystko co tu jest opisane. Dodatkowo jak dla mnie, podoba mi sie ze mozna stosowac do DT jak i long term.

Porownanie do kamienia wrzuconego w wode przypomina mi spirale logarytmiczna, gdzie zatacza coraz to wieksze luki. Ponowny impuls i znow od poczatku zaczyna sie cala zabawa.

Pomysl aby zbudowac sobie swiece 5 godzinna a pozniej kazda nastepna minus jedna minuta moze byc bardzo ciekawy, ale niestety nie jestem programista i ciezko to recznie wykonac. Ten przyklad musialem sobie niestety podarowac, a szkoda, bo penie do ciekawych wnioskow mozna by bylo dojsc.

Pozwolilem sobie uzyc skale czasowe przetestowane juz przez Karola, bo po co wywazac otwarte drzwi, i porownalem 8, 13, 21, 34 minutowe. Jakis obraz juz mi sie nakresla ale bardzo by mi ulatwilo analize jedna rzecz a mianowicie, czy jest mozliwe w jakims programie nalozyc jeden wykres na drugi? Zeby np. wyzszy TF mial przezroczyste swiece w tle. A moze jakis skryptem to trzeba potraktowac?

Pozdr.

Awatar użytkownika
MaRCHeW
Moderator Forum

czwartek 26 lip 2012, 05:57

Witam.
hering pisze:Porownanie do kamienia wrzuconego w wode przypomina mi spirale logarytmiczna, gdzie zatacza coraz to wieksze luki. Ponowny impuls i znow od poczatku zaczyna sie cala zabawa.
Lepiej bym tego nie ujął :)
hering pisze:Pomysl aby zbudowac sobie swiece 5 godzinna a pozniej kazda nastepna minus jedna minuta moze byc bardzo ciekawy, ale niestety nie jestem programista i ciezko to recznie wykonac. Ten przyklad musialem sobie niestety podarowac, a szkoda, bo penie do ciekawych wnioskow mozna by bylo dojsc.

Pozwolilem sobie uzyc skale czasowe przetestowane juz przez Karola, bo po co wywazac otwarte drzwi, i porownalem 8, 13, 21, 34 minutowe. Jakis obraz juz mi sie nakresla ale bardzo by mi ulatwilo analize jedna rzecz a mianowicie, czy jest mozliwe w jakims programie nalozyc jeden wykres na drugi? Zeby np. wyzszy TF mial przezroczyste swiece w tle. A moze jakis skryptem to trzeba potraktowac?

Pozdr.
Z tego co pamiętam to Protrader daje możliwość nakładania na siebie wykresów ale nie wiem czy będzie to dokładnie tym czego oczekujesz (sprawdzę to dzisiaj i dam Ci znać).

Poza tym możesz sprawdzić jak to wygląda w MultiCharts lub FXCM Strategy Trader. Mają troche inne podejście do wykresów ale jest to bardzo dobrze rozwiązane, ponieważ można łączyć ze sobą wykresy i obserwować np. świece 1H i jednocześnie widzieć jak cena kształtowała się na np. M7 itp.

Pozdrawiam
Karol Marchewka

no avatar
brother
Stały Bywalec

czwartek 26 lip 2012, 09:22

Marchew http://bossa.pl/edukacja/AT/ermanometria/ czy o takie rozwiązanie ci chodzi?

Awatar użytkownika
MaRCHeW
Moderator Forum

czwartek 26 lip 2012, 09:55

Witam.
brother pisze:Marchew http://bossa.pl/edukacja/AT/ermanometria/ czy o takie rozwiązanie ci chodzi?
Dzięki Brother za linka :mrgreen: Artykuł bardzo ciekawy. Pierwszy wykres dobrze przedstawia cenę w trzech wymiarach.
Ale myślę, że aż tak nie ma co kombinować naukowo. Moje podejście było bardziej uproszczone jeśli chodzi o przedstawienie ceny w 3-D. Stowrzyłem poprostu ruchomy wykres, który przedstawiał tworzenie się np. świecy dziennej od samego początku do końca. Wyglądem przypominał on coś na kształt tego poniżej (to tylko ogólny przykład, ponieważ wykres ten powinien tworzyć coś na kształt piramidy).

Pozdrawiam
Karol Marchewka
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

no avatar
brother
Stały Bywalec

czwartek 26 lip 2012, 10:54

ponieważ wykres ten powinien tworzyć coś na kształt piramidy).

czyli jak spirala logarytmiczna, zakres ruchu(fal?) zwęża się na samym końcu spirali?

Jakiś czas temu na navi był użytkownik Polarice, pisał on dużo o czasie. Pozwoliłem sobie zarchiwizować niektóre z jego wypowiedzi, czy w tym trzecim wymiarze, chodzi ci o koncepcję jaką przedstawił Polarice?
Polarice pisze:
(...)
Dla szeregów czasowych nie istotne jest okreslenie typu " dane historyczne"
"dane przyszłe", to nomenklatura wskaźnikowa! Ktoś mądry powiedział kiedyś " Czas to pieniądz" . Rozbierz to na czynniki pierwsze.
Zasadniczą wartościa tego stwierdzenia jest to,że to czas ustala wartość.
Może to banalnie brzmi, ale to czas jest najważniejszym faktorem.
Ergo, czas to nie kalendarz na ścianie ( kolejny wkaźnik ). Dla kursu, czas przeszły / przyszły nie istnieje! Jeśli uda Ci się uchwycić ten drobny , acz zasadniczy aspekt, będzisz wiedział co jest tu i teraz b. dokładnie. (...)
Polarice pisze:
Ad1. wiele osób nawet zajmujących temat ermanomtrii, u reszty jest to powszechne (czemu nie ma co się dziwić ), używa określenia prognozowanie/ prognoza ceny- prognoza średnioterminowa / długoterminowa - generalnie podobnie jak z pogodą. Jeśli już wykluczyliśmy nomenklature wskaźnikową przesłośc / przysłośc , wykluczyc powinniśmy ( udowodniona po stokroć od Einsteina struktura czasu jako sferyczna) termin prognoza, jest fałszywy i faktycznie jako taki jest kuglarstwem (90 % traderów jest kuglarzami z prostej przyczyny - nie możemy prognozować teraźniejszości).
Wszytskie dane jakie są nam potrzebne, nalezy wyliczyć tu i teraz. Co więcej tu i teraz mamy podane wszystkie dane. Tak wiec, nie liczymy przeszłych danych, przyszłych danych, liczymy dane na spirali (czy sie to komus podoba czy nie) wektorów spirali, nie trzeba chyba pokazywać.

Dla EURUSD jestesmy czały czas w spirali wstecznej dla MN 5 lat, na coraz mniejszych TF działają spirale ( tak lewostronne jak i prawostronne ).

dla przykładu: trudno sobie naturalnie wyobrazić "tornada" na ekranie, tym bardziej,ze sa to fraktale. Jeszcze trudniej określic promień spirali dla danego TF. Nie odrazu Rzym zbudowano. Zaczad najlepiej od określenia ognisk ( ostatecznie trzeba je potwierdzieć wyliczeniami ) ale na wykresie ogniskami są stusnkowo często "zagęszczenia" świeczek, nie jest to tożsame z konsolidacją, choć zdarza się to. ( klasyczna ermanometria szuka ognisk przy szczytach i na medianach- szczytów jest duzo median też ) to nie rozwiązuje problemu, dlatgeo z pomoca przychodzi nam szereg liczb Fibonnaciego. Jesli to ustalimy ( rozkład ciągu Fibo ) uchroni nas to przed częstym "fałszym "ruchem ceny pozornie w nowy trend. Na EURUSD mieliśmy tego klasyczny przypadek w tym roku niejednokrotnie -z uwagi na mediane 1,325 dla MN, dochodziło do łamania symetri na wykresie w krótkim i średnim terminie. De facto było to miejsce feebacku na ognisku i dowrócenie skrętu spirali ( poziomy górne 1.3250 i 1.3370 ) ale dla wyższego TF działa cały czas spirala z ogniskiem oddalonym o kilka miesiecy i ona utrzymywła trend i odwaracanie symetrii. ( o kierunku trendu decyduje skręt spirali na danym TF lewy/prawy ) . Ciekawa sytuacje jest z konsolidacjami , kiedy delta p ma wartość stałą, wóczas chcąc zmierzyć jakośc konsolidacji , badamy układ sił równoważących cene , czyli złamaną symetrie na figurze, naturalnie im większe siły równważace ukłąd tym mocnejsze wybicie ( ale też o okreslonym zasięgu )
Polarice pisze:
Czas. Każdy ruch wykraczajacy poza swój szereg czasowy zostanie zanegowany. W życiu społecznym mamy na to okreslenie " wszystko ma swoje miejsce i swój czas ". Na TF'ch mamy knoty, czyli brak miejsca w czasie na zdarzenie! Dla rozpoznania które TF ( spirale ) ze sobą reagują, analizujemy wszystkie TF, większe spirale reagują na czas oddalony od siebie znacznie ( brak knotów w formacjach h1, brak knotów w H4, knoty w D1 lub jeszcze inne ułożenie ) ciekawe sa TF z cyfrą 8.
- a więc przy z byt szybkim zajęciu pozycji znając, oddziaływania między spiralami
możemy bezpiecznie przetrzymać pozycje bez stresu( co jest zmorą poczatkująych graczy ) ps. ale dobra znajmość ermanometrii pozwala unikkać i tego.
- można sie spotkać z określeniem, mówiacym o ściganiu przez "przyszłość" -ognisko poza wykresem , ceny , wówczas to ognisko "poza wykresem" determinuje pęd na tej spirali wstecznej
Polarice pisze:
- to tak w skrócie , raczej proste sprawy, może coś jasniej, nie wiem,
jak komus pomorze w rozumieniu funkcjonowania rynku, to się ciesze.

ps. tak jak już to gdzies tu pisałem, losowość przez nas odbierana jest efektem braku możliwości percepcji, analizy i syntezy w odpowiednim czasie. Ale cóż, trzeba to ćwiczyć, jak wszytsko, żeby z czasem automatycznie odbierać określnone dane

A co najciekawsze jak dla mnie, dobrze wykreślone figury, działają ( wsparcia opory )na kilku TF, ale to już troche bardziej złożony temat.
Polarice pisze:
Każda figura na wykresie ma sówj wzór , swoje równanie, każda. Teraz zaczynam ropoznawać te figury z dużą dokładnością bez lliczenia równań, widze to poprostu i automatycznie przypisuje rówannie do figury. Ale tak oceniam sobie cąłą panorame rynku, dla wejscia mam liczone figury.
Szczęsliwy traf to przypomina AT, zwykłe którym się kiedys posługiwałem.

I jeszcze jedno , nie przywykłem budować domu od dachu- stąd tez może " ten bełkot" , dla mnie to zasady generalne, sciany stawiasz jak rozumiesz zasady generalne.
Polarice pisze:
Mamy dom, nasz dom to kurs EURUSD, mamy kolejny dom kurs ropy, kolejne kursy, mamy róne TF-y itd.( nawiązanie do fraktalnej struktury rynku ) , nasze wszytskie domy to rynek
-próbuje oddać jak działa rynek, jak powstają fudamnety jednego domu, jak powstaj obok większy dom jak powstaje osiedle, miasto itd, albo nie powstaje i robotnicy się zwijają ( knoty )
Polarice pisze:
Na wycinku obrazu dwustopniowego jakim jest wykres na ekranie, możesz co nawyżej, sprawdzić wyokośc ogrodzenia z cegieł klinkierowych, ale też nie bedzisz wiedział czy przpadkiem cały dom nie jest elewacją cegieł klinkierowych, wogóle nie odróżnisz przeznaczenia cegieł , które sprawdzasz. Efektem, zreszta poprawnym zapewne, To tez jakby Netwon Einstanowi mówił ,że zwariował.Newton sobie opracował fizyke mechaniczną, krok milowy, mija troche czasu ( sic ) pojawia się Eiinstein i mówi: chwileczke chwileczke, ale równania Newtona nie opisują całej rzeczywostości i ja to udowodnie. I udowodnił.

Awatar użytkownika
MaRCHeW
Moderator Forum

czwartek 26 lip 2012, 11:57

Witam.

Powiedziałbym, że jego koncepcja jest genialna, a ja z tym co zrobiłem czuję się jak uczniak :mrgreen:

Koncepcja rozchodzenia się falowo ceny w czasie (on to nazywa spiralą w czasie) jest podstawą całego tego wątku. Tak jak u Polarice opiera się ona na ciągu Fibonacciego, który to ciąg bardzo ładnie upraszcza i obrazuje całą analizę.
Jednak trzeba wpierw zrozumieć samą koncepcję by można było zacząć ją stosować, bo samo stosowanie jej już jest bardzo proste. Przynajmniej u mnie koncepcja ta przekształciła się w zwykły system jak każdy inny.
Wtedy też dochodzi się do wniosku, że na rynku nie ma czegoś takiego jak losowość, a każdy TF towrzy się w określony sposób na określonej fali (lub jak kto woli - spirali). To dodaje naprawdę dużo pewności siebie przy składaniu zlecenia i eliminuje w znacznym stopniu czynniki psychologiczne.

Fajnie jest wiedzieć, że więcej osób się tym zajmuje, a sama koncepcja jest z tego co widać bardzo rozwinięta.

Naprawdę warto się wgłębić w to co napisał Polarice. Ja widzę w tym co przedstawił Brother duże pole dla własnych badań i być może dalszego rozwoju systemu.

Pozdrawiam
Karol Marchewka

PS. Dzięki Brother za te informacje! :)

Awatar użytkownika
MaRCHeW
Moderator Forum

czwartek 26 lip 2012, 12:44

Witam.
MaRCHeW pisze:Wyglądem przypominał on coś na kształt tego poniżej (to tylko ogólny przykład, ponieważ wykres ten powinien tworzyć coś na kształt piramidy).
Chodzi mi o coś takiego jak na screenach.

Drugi screen przedstawia bardzo ładnie to co zobaczymy po takiej wizualizacji. Czyli falowe kształtowanie się ceny - mniejsze trójkąty w większych itd.

Pozdrawiam
Karol Marchewka

Awatar użytkownika
akhh
Moderator Forum
Lat na Forex: 12
Kontakt:

czwartek 26 lip 2012, 14:53

Nie obraźcie się, ale cały czas to przypomina akademicką dysputę. A z tej jak wiadomo pieniędzy oprócz tych za sam wykład nie ma.

Są piękne i skomplikowane teorie - mam wrażenie, że coraz bardziej skomplikowane, ale tak na prawdę realnie nic z tego nie wychodzi fizycznie i namacalnie.

Przydałby się jakiś przykład - ale taki z prawdziwego zdarzenia, na podstawie którego można główkować. Bo cała koncepcja bez wątpienia jest ciekawa - to cały czas jak dla mnie jest fundamentalne pytanie - jak jej użyć w rzeczywistości. Co takiego może ona przynieść traderowi. Skomplikowane teorie i systemy zwykle nie sprawdzały się. W wielu przypadkach mamy rady, aby działać prosto - co więc jest prawdą?

Przypomina to troszkę koncepcję fal, Fibo, różnych TF - ale o co tak na prawdę chodzi...?

A przy wyszukaniu pewnych pojęć trafiłem na coś takiego: http://astronomiafinansowa.blogspot.com/
Comparic - Portal o rynku Forex, Opcjach Binarnych i CFD na akcje.

Więcej na Comparic.pl

Awatar użytkownika
szulczas
Gaduła

czwartek 26 lip 2012, 15:13

Akhh pisze:
A przy wyszukaniu pewnych pojęć trafiłem na coś takiego: http://astronomiafinansowa.blogspot.com/
Pana Zbigniewa S. ladnie pogielo... 55k za szkolenie z dat zwrotu ??? :lol:

Nie chce mi sie wertowac tej strony... ale jak znam zycie to nawet zadej transakcji z wejscia/ wyjscia nie ma pokazanej... wszystko oplecione milionem gornolonych frazesow i teorii kosmicznych.... jednym slowem masakra !!!

To juz Seba U. jest bardziej wiarygodny :mrgreen:

Awatar użytkownika
MaRCHeW
Moderator Forum

czwartek 26 lip 2012, 19:26

Witam.
Akhh pisze:Nie obraźcie się, ale cały czas to przypomina akademicką dysputę. A z tej jak wiadomo pieniędzy oprócz tych za sam wykład nie ma.

Są piękne i skomplikowane teorie - mam wrażenie, że coraz bardziej skomplikowane, ale tak na prawdę realnie nic z tego nie wychodzi fizycznie i namacalnie.

Przydałby się jakiś przykład - ale taki z prawdziwego zdarzenia, na podstawie którego można główkować. Bo cała koncepcja bez wątpienia jest ciekawa - to cały czas jak dla mnie jest fundamentalne pytanie - jak jej użyć w rzeczywistości. Co takiego może ona przynieść traderowi. Skomplikowane teorie i systemy zwykle nie sprawdzały się. W wielu przypadkach mamy rady, aby działać prosto - co więc jest prawdą?

Przypomina to troszkę koncepcję fal, Fibo, różnych TF - ale o co tak na prawdę chodzi...?
Nikt się nie obraża Akhh :) Dyskusja jest akademicka i jak narazie chciałbym by jeszcze przez długi czas taka pozostała.
Co od użycia tej koncepcji w rzeczywistości, to właśnie po to jest ten temat by samemu pogłówkować.
Część osób jest zainteresowana tematem, a część nie bo "nie ma konkretów". Nikt przecież nikogo nie zmusza tutaj do wysiłku i samodzielnego myślenia.

Pozdrawiam
Karol Marchewka

Awatar użytkownika
akhh
Moderator Forum
Lat na Forex: 12
Kontakt:

czwartek 26 lip 2012, 20:40

MaRCHeW pisze:Witam.
Akhh pisze:Nie obraźcie się, ale cały czas to przypomina akademicką dysputę. A z tej jak wiadomo pieniędzy oprócz tych za sam wykład nie ma.

Nikt się nie obraża Akhh :) Dyskusja jest akademicka i jak narazie chciałbym by jeszcze przez długi czas taka pozostała.
Co od użycia tej koncepcji w rzeczywistości, to właśnie po to jest ten temat by samemu pogłówkować.
Część osób jest zainteresowana tematem, a część nie bo "nie ma konkretów". Nikt przecież nikogo nie zmusza tutaj do wysiłku i samodzielnego myślenia.

Pozdrawiam
Karol Marchewka
Zgoda, ale jako tradera razi mnie jednak w oczy brak konkretów i troszkę - nie mówię, że dużo - przydałoby się. Taki temat właściwie mógłby służyć stworzeniu czegoś - chyba, że jesteś na tyle zadowolony z tego co masz ;)
Comparic - Portal o rynku Forex, Opcjach Binarnych i CFD na akcje.

Więcej na Comparic.pl

Awatar użytkownika
MaRCHeW
Moderator Forum

piątek 27 lip 2012, 05:23

Witam.
Akhh pisze:Zgoda, ale jako tradera razi mnie jednak w oczy brak konkretów i troszkę - nie mówię, że dużo - przydałoby się. Taki temat właściwie mógłby służyć stworzeniu czegoś - chyba, że jesteś na tyle zadowolony z tego co masz ;)
A możesz sprecyzować o jakie konkrety Ci chodzi?

Pozdrawiam
Karol Marchewka

no avatar
Terminator
Maniak Forex
Lat na Forex: 5

piątek 27 lip 2012, 05:30

szulczas pisze:
Akhh pisze:
Pana Zbigniewa S. ladnie pogielo... 55k za szkolenie z dat zwrotu ??? :lol:

Nie chce mi sie wertowac tej strony... ale jak znam zycie to nawet zadej transakcji z wejscia/ wyjscia nie ma pokazanej... wszystko oplecione milionem gornolonych frazesow i teorii kosmicznych.... jednym slowem masakra !!!

To juz Seba U. jest bardziej wiarygodny :mrgreen:

A hahaha, no nie wierze, daty zwrotu na forexie, a co może jeszcze to on steruje rynkiem, rekin finansjery siedzi na emeryturze i strzela ślepakami za 55k? W tym wieku to wnuki kominek i muzyka klasyczna albo praca na ochronie a nie za inwestycje się brać :D

Sorry Marchew za ten offtop, ale padłem jak zobaczyłem zdjęcie tego typa..... rozmontowało mnie to doszczętnie, ehh :D

Awatar użytkownika
MaRCHeW
Moderator Forum

piątek 27 lip 2012, 07:01

Witam.
Terminator pisze:A hahaha, no nie wierze, daty zwrotu na forexie, a co może jeszcze to on steruje rynkiem, rekin finansjery siedzi na emeryturze i strzela ślepakami za 55k? W tym wieku to wnuki kominek i muzyka klasyczna albo praca na ochronie a nie za inwestycje się brać :D

Sorry Marchew za ten offtop, ale padłem jak zobaczyłem zdjęcie tego typa..... rozmontowało mnie to doszczętnie, ehh :D
Myślę, że Zzz będzie miał inne zdanie w tej materii ;)

Pozdrawiam
Karol Marchewka

no avatar
Terminator
Maniak Forex
Lat na Forex: 5

piątek 27 lip 2012, 09:24

Ja myślę że mam go w ignorach, więc... No wiem o co Ci chodzi ogólnie :)

Naprawdę koniec offtopa.

no avatar
brother
Stały Bywalec

piątek 27 lip 2012, 20:27

Marchew mógłbyś napisać co miałeś na myśli pisząc o "łączeniu" wykresów. Czy to działa jak custom candle, że widzimy mniejsze świece w większej świecy czy to coś innego?

Awatar użytkownika
MaRCHeW
Moderator Forum

sobota 28 lip 2012, 11:34

Witam.
brother pisze:Marchew mógłbyś napisać co miałeś na myśli pisząc o "łączeniu" wykresów. Czy to działa jak custom candle, że widzimy mniejsze świece w większej świecy czy to coś innego?
Niestety w Protrader 2 można nałożyć na siebie wykresy ale instrumenty muszą być różne. Także odpada.

Także IMHO najlepszym rozwiązaniem będzie MultiCharts.

Pozdrawiam
Karol Marchewka

no avatar
brother
Stały Bywalec

poniedziałek 30 lip 2012, 17:34

Niestety w Protrader 2 można nałożyć na siebie wykresy ale instrumenty muszą być różne. Także odpada.

Także IMHO najlepszym rozwiązaniem będzie MultiCharts.
Chodzi o takie coś, czy w jeszcze w innym sensie?

ODPOWIEDZ