Pogaduchy przy kawie... - reaktywacja!

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Marcin_N
Opiekun Forum

Re: Pogaduchy przy kawie... - reaktywacja!

poniedziałek 16 wrz 2013, 10:44

Hahaha dzięki Alx :laugh:

Tak swoją drogą zakładać co będzie, to fajna zabawa. Zresztą cały rynek to robi. Druga sprawa, to zakładać co zakłada gruba kasa, ta która ruszy się przebudzona ze snu środowym oświadczeniem. To już jest gra na "MC i profit", czy tam na śmierć i życie jak to w oryginale...
Nie wiem jak Was, ale mnie zastanawia jedna rzecz. Rynek obstawia słabość Dolara, jakby wbrew obiegowym faktom. Zatem musi być drugie dno. Czy to jest Yellen? Jest to ważna informacja, bo gołębia Fed-chairwoman nie mogła być do tej pory w pełni zdyskontowana - chyba że kto miał wiedzieć, to wiedział i rysował dolarowi czerwone słupki. Zdawało się, że Summers z uwagi na swoje cechy i doradzanie Obamie jest bardziej prawdopodobny. Więc co dyskontuje teraz rynek? Przecież nie taper o który to się najwyżej można zakładać. Moim zdaniem 'większość portfela' dyskontuje instrukcje wyprzedzające i będzie wyceniać projekcje członków FOMC. Zdaje się, że nie wspomniałem o tym w przeglądzie, że wskaźnik cen PCE wypadł nisko, ciągle nad US wisi wskaźnikowa stagflacja. Dane wcale nie zachwycają, chyba że nie uwzględni się połowy dystryktów i odniesie do całego kraju. 5 mld obcięcia jest możliwe jako kierunkowskaz, ale decydujące tu będą dalsze informacje udzielone w ramach okoliczności obwieszczenia (oświadczenie, konferencja, projekcje). I dopiero to ruszy dużą kasę... tak mi się wydaje.
Pozdrawiam serdecznie!
Marcin Nowogórski
Publicysta Comparic.pl

Awatar użytkownika
Neo
Pasjonat Forex
Lat na Forex: 4

poniedziałek 16 wrz 2013, 11:02

1. Chodzi o podwyżkę stóp procentowych?2
2. O jakie prognozy chodzi JPM ?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
m05
Gaduła
Lat na Forex: 7
Kontakt:

poniedziałek 16 wrz 2013, 11:22

Neo pisze:Ta moda na pozjeżdżanie XTB i tym samym podwyższaniem swego ego jest już niesmaczna...
Możesz jaśniej? Kto pozjeżdża (?) i kto z tym ego?
Jeżeli chcesz odnieść sukces, daj się ponieść. 中国的
http://www.dzieciom.pl/2708 Many thanks in advance.Obrazek

Awatar użytkownika
alx
Maniak Forex
Lat na Forex: 5

poniedziałek 16 wrz 2013, 11:42

A jest taka moda?
Może parę razy coś napisałem na temat takich niezbyt głębokich kawałków.
Może za dużo spamu mi wciskali przez ostatnie parę lat?
Ale może faktycznie trzeba było najpierw zapoznać się z całością.

Co do ego to akurat nie mam żadnych takich potrzeb.
Od dwa, przez pięć do dziewięć...

Awatar użytkownika
alx
Maniak Forex

poniedziałek 16 wrz 2013, 11:50

Marcin_N pisze: Nie wiem jak Was, ale mnie zastanawia jedna rzecz. Rynek obstawia słabość Dolara, jakby wbrew obiegowym faktom...
Po prostu najlepszy scenariusz na jaki można w środę liczyć jest już najwyraźniej zdyskontowany.
Za to jest ryzyko "zawodu". Nawet ten kawałek z prasy który porzucił wczoraj wieczorem Niemiaszek sugeruje, że nawet żurnaliści spuszczają z pary.
Raporty w zeszłym tygodniu były słabe, wycofanie się Summersa dało w kość "jastrzębiom", wątpliwości jest mnóstwo.

EDIT: w załączeniu mój indeks dolara. Idzie w dół od początku Lipca.
PS: może warto by wprowadzić w tym wątku podglądy inline zamiast pełnych obrazków?
Ostatnio zmieniony poniedziałek 16 wrz 2013, 12:56 przez alx, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Marcin_N
Opiekun Forum

poniedziałek 16 wrz 2013, 12:48

No teoretycznie obrazek powinien zostać automatycznie przeskalowany... :sceptic:
Pozdrawiam serdecznie!
Marcin Nowogórski
Publicysta Comparic.pl

Awatar użytkownika
Borus
Gaduła
Lat na Forex: 1
Rodzaj rachunku: Rachunek rzeczywisty

poniedziałek 16 wrz 2013, 13:20

alx pisze:A z czego to wywodzisz?
Pamietam notatke z ostaniego posiedzenia jakies 2-3 tygodnie temu , jak wtedy rynek się tak bardzo spodziewał rychłego ogranicznia a fomc mowil ze wcale im sie nie spieszy że muszą zobaczyć wiecej danych, a potem dane były coraz mniej ciekawe, nie widze żadnego ekonomicznego uzasadnienia dlaczego mieli by to nagle tak szybko zacząc zwijac, wedlug mnie albo o 5 baniek albo wcale i przesuną to o kolejny miesiąc. Wtedy na edwarda i tak się rzucą shortowcy a potem longi ich zjedzą.

Awatar użytkownika
alx
Maniak Forex

poniedziałek 16 wrz 2013, 13:32

Ok, ale te 5 baniek? Co to mogłoby zmienić w sensie ekonomicznym?
Można by to owszem odczytać jako jakiś sygnał. Tylko, że sygnał już był - zwijanie jest zapowiedziane.

Ja nie jestem taki odważny, żeby pokusić się o takie prognozy. To troche jak z NFP.
Jedyne co mogę powiedzieć, że szanse na to, że FOMC zrobi jakiś zdecydowany ruch w tę środę są znacznie mniejsze niż, że nie.
A jeżeli już zrobi to będzie konfrontacja z oczekiwaniami: jeżeli rynki nie dostaną "swojego" to i tak będzie zawód.

Awatar użytkownika
alx
Maniak Forex

poniedziałek 16 wrz 2013, 13:38

Nie masz litości dla zielonego:
moments ago | September 16th, 2013 12:30:06 GMT
Empire Fed manufacturing index +6.3 vs +9.2 expected

by Adam Button

Prior reading was +9.3

Awatar użytkownika
Neo
Pasjonat Forex

poniedziałek 16 wrz 2013, 13:53

alx pisze:EDIT: w załączeniu mój indeks dolara. Idzie w dół od początku Lipca.
PS: może warto by wprowadzić w tym wątku podglądy inline zamiast pełnych obrazków?
Używajcie znaczników

Kod: Zaznacz cały

[img][/img]
i wszyscy będą szczęśliwi.
Swoją Drogą Marcin tutaj jest jakimś administratorem, bo tylko mówi że coś trzeba lub nie ale nic z tym nie robi.
Blokady przed doubleposting nadal nie ma...

Awatar użytkownika
Borus
Gaduła
Lat na Forex: 1

poniedziałek 16 wrz 2013, 14:09

alx pisze:Ok, ale te 5 baniek? Co to mogłoby zmienić w sensie ekonomicznym?
Można by to owszem odczytać jako jakiś sygnał. Tylko, że sygnał już był - zwijanie jest zapowiedziane.

Ja nie jestem taki odważny, żeby pokusić się o takie prognozy. To troche jak z NFP.
Jedyne co mogę powiedzieć, że szanse na to, że FOMC zrobi jakiś zdecydowany ruch w tę środę są znacznie mniejsze niż, że nie.
A jeżeli już zrobi to będzie konfrontacja z oczekiwaniami: jeżeli rynki nie dostaną "swojego" to i tak będzie zawód.

włąsnie dlatego ja jestm bliższy przesuniecia ogranicznia ale jak by to ując rynek wymusił na bernaku rozpoczynanie wiec dadzą im na ochłap padline 5 mld i rynkowi sie dupa otworzy ze zdziwinia i nie bedzie duzych ruchów. Tyle będzie z całęgo gadnia o Q3.

no avatar
zastapmnie_pl

poniedziałek 16 wrz 2013, 14:45

Czy nocny protokół RBA, który w kalendarzu ma aż 3 gwiazdki, istotnie będzie miał duże znaczenie dla rynku, czy może powiela informacje, które już rynek zna, tyle że je zebrał w jedną paczuszkę? Pytam, gdyż siedzę na kangurze i myślę o tej nocnej porze, jakże cudownej do spania :conf:

Awatar użytkownika
Neo
Pasjonat Forex

poniedziałek 16 wrz 2013, 15:21

Borus pisze:
alx pisze:Ok, ale te 5 baniek? Co to mogłoby zmienić w sensie ekonomicznym?

włąsnie dlatego ja jestm bliższy przesuniecia ogranicznia ale ...
Jak ja nie lubię tego typu wypowiedzi. Subiektywne zachowajmy dla siebie.
Cały rynek zmniejszenie skupu aktywów o 10mld lub mniej $ odbierze byczo na ED (niedźwiedzio na index-ie $).
15mld $ neutralnie lub również byczo na ED.
NA wykresie po obronie poziomu 3117 (i utworzeniu fali 2), wybiciu 3320 i dwukrotnej obronie 3255, wyraźnie widać iż rynek jest MOCNO Byczy.
Należy zwrócić uwagę, iż sam fakt ograniczenia luzowania dla rynku nie jest argumentem za kupowaniem $ tylko jego skala i retoryka BEN-a (a ta jest wszystkim znana), a również to o czym pisze w ostatnim poście Marcin.

Awatar użytkownika
alx
Maniak Forex

poniedziałek 16 wrz 2013, 15:28

Borus pisze:
alx pisze:jak by to ując rynek wymusił na bernaku rozpoczynanie.
Bernanke bardzo wyraźnie powiedział, że żaden rynek nie będzie mówił FED co ma robić.
Nie tylko mówił ale i nie raz to udowodnił.

Awatar użytkownika
alx
Maniak Forex

poniedziałek 16 wrz 2013, 15:35

zastapmnie_pl pisze:Czy nocny protokół RBA, który w kalendarzu ma aż 3 gwiazdki, istotnie będzie miał duże znaczenie dla rynku, czy może powiela informacje, które już rynek zna, tyle że je zebrał w jedną paczuszkę? Pytam, gdyż siedzę na kangurze i myślę o tej nocnej porze, jakże cudownej do spania :conf:
I dobrze, że pytasz. Sam o to pytam - dokładnie z tego samego powodu :wink:

Kłopot polega na tym, że o ile wiemy jaka była ostatnia decyzja i trochę wiemy z samego komunikatu to nie wiemy jakie RBA ma zapatrywania co do przyszłości i jak to się będzie przekładać na decyzje o stopach procentowych w następnych miesiącach.
Niby wiemy, że zniknęło z komunikatu "bezpośrednie zagrożenie" obniżki stóp w przyszłym miesiącu. Ale nie wiemy czy to tylko przystanek, czy koniec cyklu obniżek i jak RBA zapatruje się na perspektywy rozwoju sytuacji.

Jeżeli w protokołach pojawią się jakiekolwiek rzeczy sugerujące dalsze obniżki, Kangur może zlecieć.
Jeżeli będzie tylko dotychczasowe gęgolenie i płacz, że jest przewartościowany to nic specjalnie się nie wydarzy.
Ostatnio zmieniony poniedziałek 16 wrz 2013, 15:40 przez alx, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Neo
Pasjonat Forex

poniedziałek 16 wrz 2013, 15:39

zastapmnie_pl pisze:Czy nocny protokół RBA, który w kalendarzu ma aż 3 gwiazdki, istotnie będzie miał duże znaczenie dla rynku, czy może powiela informacje, które już rynek zna, tyle że je zebrał w jedną paczuszkę? Pytam, gdyż siedzę na kangurze i myślę o tej nocnej porze, jakże cudownej do spania :conf:
Zdaje się iż w ostatnim swoim wystąpieniu RBA, trochę spuścił z tonu swoją jastrzębią retorykę.
Australijczyk wybił się już z kanału górą, tj. i podobną sytuację mamy na NZDUSD, dlatego naturalne zdaje się być iż RBA może tonować rynek wypowiadając się ponownie jastrzębio.

Z kolei ING sugeruje kupno na Kangurze, świeczki na D1 i wyżej również wyglądają jak na razie byczo.
Sama wypowiedź jastrzębia może być za mało, jak nie obniżą stóp rynek może szybować do góry.
alx pisze:Kłopot polega na tym, że o ile wiemy jaka była ostatnia decyzja i trochę wiemy z samego komunikatu to nie wiemy jakie RBA ma zapatrywania co do przyszłości i jak to się będzie przekładać na decyzje o stopach procentowych w następnych miesiącach.
Niby wiemy, że zniknęło z komunikatu "bezpośrednie zagrożenie" obniżki stóp w przyszłym miesiącu. Ale nie wiemy czy to tylko przystanek, czy koniec cyklu obniżek i jak RBA zapatruje się na perspektywy rozwoju sytuacji.

Jeżeli w protokołach pojawią się jakiekolwiek rzeczy sugerujące dalsze obniżki, Kangur może zlecieć.
Jeżeli będzie tylko dotychczasowe gęgolenie i płacz, że jest przewartościowany to nic specjalnie się nie wydarzy.
Na ten moment rynek chyba uznał, że to koniec, a nie przystanek.
Pamiętamy co było podczas ostatniej obniżki stóp (6 sierpnia) - rynek rósł zamiast spadać, a więc to było już w cenie.
Dlatego teraz pojawia się pytanie czy następna obniżka również jest już w cenie?
Wychodząc z założenia iż nie to sugestie dalszej obniżki mogły by trend zatrzymać, a obniżka zawrócić.

Awatar użytkownika
alx
Maniak Forex

poniedziałek 16 wrz 2013, 22:31

Awatar użytkownika
alx
Maniak Forex

poniedziałek 16 wrz 2013, 22:53

Neo pisze:Z kolei ING sugeruje kupno na Kangurze...
Prawdę mówiąc zupełnie mnie nie wzrusza co który bank rekomenduje.
Nie są ani lepsi, ani gorsi od większości "przepowiadaczy". Przynajmniej w tym co wrzucają publice bo to co robią za zamkniętymi drzwiami nierzadko bywa odwrotne. EDIT: no i nie robią tego z filantropii tylko dlatego, że potrzebują masy żeby popchnąć rynek w swoją stronę. Co w dzisiejszych czasach nie jest już takie łatwe jak kiedyś.
Tak więc jeżeli wybaczysz to ja już wolę swoje źródła i własną głowę. Przynajmniej jak się pomylę to wiem komu osobiście nawrzucać :wink:

Co do ostatniego komunikatu RBA to jastrzębi to on raczej nie był. A$ poszedł w górę dlatego, że zniknęł z niego fragment mówiący o możliwości kolejnej obniżki w najbliższym okresie. Ale wcale to nie znaczy, że takiej nie będzie nieco później:
RBA statement: Sees below trend growth in near term

September 3rd, 2013 04:31:37 GMT by Mike Paterson | 8 Comments

will adjust policy as needed to foster sustainable growth
AUD at high level.. could fall further
sees economy adjusting to lower levels of mining investment
unemployment rate has edged higher
inflation to remain in target over next 1-2 years
further effect of past easings expected over time
inflation has been consistent with target
labour cost moderating. expected to do so over next 2 years

No direct talk of further easing so Aussie getting a lift despite the mention of policy adjustment as needed and saying aussie could fall further maintaining some dovish tones

AUDUSD higher at 0.9013 from 0.8981 pre-announcement
Pełen tekst: http://www.forexlive.com/blog/2013/09/0 ... t-in-full/
To zdanie:
The easing in monetary policy since late 2011 has supported interest-sensitive spending and asset values, and further effects can be expected over time, including from the declines in rates seen over recent months.
Sugeruje że RBA zamierza na razie poobserwować efekty dotychczasowych działań. Ale czy to jest wszystko czy nie dowiemy się dopiero z Minutes.

Awatar użytkownika
Neo
Pasjonat Forex

wtorek 17 wrz 2013, 11:35

O ING to było raczej tak pobocznie, jak już to patrzeć na Goldmana, a resztę większych banków tylko przeglądać w celu oceny, czy blefują czy nie, gdzie są opory i wsparcia...

Awatar użytkownika
akhh
Moderator Forum
Lat na Forex: 12
Kontakt:

wtorek 17 wrz 2013, 11:40

Neo pisze:O ING to było raczej tak pobocznie, jak już to patrzeć na Goldmana, a resztę większych banków tylko przeglądać w celu oceny, czy blefują czy nie, gdzie są opory i wsparcia...

Dlaczego akurat na Goldmana. Nie jest największym graczem na rynku teoretycznie, chyba że należy do tych najbardziej prawdomównych? :wink:
Comparic - Portal o rynku Forex, Opcjach Binarnych i CFD na akcje.

Więcej na Comparic.pl

ODPOWIEDZ